Category Archives: holiday

Mother’s Day Giveaway!

_____________________________________
CONTEST CLOSED! WINNER ANNOUNCEMENT!
_____________________________________

Using Random.org, a winner has been selected!
Congratulations to … KAREN!

Thanks to all who participated and to stay up to say in-the-know on future giveaways, feel free to follow me on Twitter. (Link in the sidebar to the right.) … That is the first place I announce newly posted giveaways!

Happy Mother’s Day!

_______________________________________

I’m pleased to be able to host another wonderful giveaway from Hachette Book Group. One lucky winner will receive a copy of each book below:

Just Let Me Lie Down By Kristin van Ogtrop
God Never Blinks By Regina Brett
The Cradle By Patrick Somerville
Heart of My Heart By Kristin Armstrong
Roses By Leila Meacham

Rules:

1. Leave a comment telling me about a favorite memory you have of your mother, (or your favorite memory being a mother yourself!)

2. Make sure that you leave a valid E-mail address in the E-mail address field. Comments are moderated. Please be patient. Your comment will appear when I approve it!

3. One comment/entry per person. One winner will be chosen at random. Contest closes at 11:59 pm EST on May 8th, 2010. Winner will be announced here and contacted via E-mail on Mother’s Day, May 9th, 2010.

4. If you are the winner you must be able to respond with your address for the prize to be shipped. No PO Boxes will be accepted. Address must be in the US or Canada.

Good luck and Happy Mother’s Day!

Advertisements

38 Comments

Filed under books, giveaway, holiday, women

100 Books!

I did it, with not even an hour left to spare!

Whew. I wasn’t sure I’d make it as I spent the entire day finishing up the half dozen books I had started.

For 2010, I’m going to try to read 50 books as the 100 books was a little too ambitious and it caused me to reconsider thicker books I really wanted to read.

Happy New Year!

Leave a comment

Filed under 100 book challenge, About me, books, holiday

12 Days and 12 Facts for This Holiday Season

I have been authorized to reproduce the following. Enjoy!

12 Days and 12 Facts for This Holiday Season

By Caroline Taggart,
Author of I Used to Know That: Stuff You Forgot From School

Ever catch yourself saying I Used to Know That?

Each holiday season brings another round of cocktail parties, family get-togethers, and corporate gatherings — and invariably, lots of small talk. It’s easy to feel overwhelmed when discussing politics, literature, and other intellectual “stuff,” especially when what is thought to be general knowledge is often long-forgotten. Enter I Used to Know That: Stuff You Forgot From School. From English and Literature to Math and Science, from History and Geography to Religion and Other-Worldly Topics, this book leaves you equipped to handle any topic of conversation.

Here we’ve cherry-picked twelve fun facts for the holiday season — one for every day of Christmas (or whatever holiday you prefer!) Quiz yourself to see how much “stuff” you need to brush up on before hobnobbing with the boss or office crush.

1. On building sentences: Just what is a “clause”? (Not to be confused with Santa Claus.)

Answer: A clause contains a subject and a verb and may stand alone as a sentence or as part of a sentence (when it is often called a subordinate clause): Santa Claus loves cookies but can’t eat them without milk.

2. How many bones is the spine made up of?

Answer: 26 small bones called vertebrae (Be careful lifting all those heavy holiday boxes.)

3. Acclaimed author Charles Dickens (1812-70) wrote which Christmas classic?

Answer: A Christmas Carol. The miserly Ebenezer Scrooge tries to ignore Christmas and is haunted by the ghost of his former partner, Marley, and by the ghosts of Christmas Past, Present, and Yet to Come, who show him the error of his ways.

4. The fist chapter of this famous book opens with “Call me Ishmael.” Name the book and author. (Hint: it makes a whale of a gift!)

Answer: Moby Dick by Herman Melville. Melville is also the author of Pierre and the unfinished Billy Budd.

5. There’s a name for the process of watering your Christmas tree? Who knew?

Answer: Grab the kids and give them this science factoid as they nurture the family tree: Osmosis is a form of diffusion that is specific to the movement of water. Water moves through a selectively permeable membrane (that is, one that lets some types of molecules through but not others) from a place where there is a higher concentration of water to one where it is lower.

6. Can you name all 6 wives of Henry VIII, father of the Church of England?

Answer: (Listed in order) Catherine, Anne, Jane, Anne, Catherine, Catherine. They are often remembered as divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived. Sure makes you think twice when complaining about bad relatives.

7. Who was the 16th President of the United States?

Answer: Abraham Lincoln (R, 1861-65) and yes — he really was born in a log cabin on a winter’s day. Notably famous for many reasons including his Gettysburg Address: “Four Score and Seven Years ago our fathers brought fourth upon this continent a new nation conceived in Liberty . . . ”

8. ‘Tis the season to be jolly giving! Don’t forget to tip well this season — etiquette coaches will tell you that means no less than 18%. So just how much should you tip on a bill of $50?

Answer: Percent means by a hundred, so anything expressed as a percentage is a fraction (or part, if you prefer) of 100. So 18% is 18 parts of 100, or 18/100 or .18. If your bill is $50, multiply 50 by .18 to get your tip total of $9. If you’re feeling generous, a 20% tip would require you to multiply 50 by .20, for a total of $10.00

50.00 x .18 = 9.00

50.00 x .20 = 10.00

Percentages can also be holiday-relevant when it comes to figuring out in-store sales. In this case, you want to multiply by the inverse of the percentage listed. So if you have a $50 sweater that’s on sale for 25% off, multiply 50 by .75 for your total of $37.50. That same $50 sweater on sale for 40% off would equate to $30, or $50 multiplied by .60.

50.00 x .75 = 37.50

50.00 x .60 = 30.00

9. Brr, it’s cold outside. But just how cold does it have to be to get some snow around here?

Answer: Did you know that the freezing point of water is 32 degrees Fahrenheit? Keep an eye on the temperature and watch your footing for ice on the ground. (See previous fact about those treasured vertebrae!)

10. Everyone knows Santa and his elves live in the North Pole. But what about the South Pole (aka Antarctica)?

Answer: The South Pole was discovered by Roald Amundsen (1872-1928, Norwegian), who was also the first to sail though the Northwest passage, the sea route from Pacific to Atlantic along the north coast of North America. Antarctica is the only continent that contains no countries — instead, it is a stateless territory protected from exploitation by an international treaty. A good place for the elves to protest low wages?

11. Which Ocean is bigger: the Pacific or the Atlantic?

Answer: The Pacific Ocean is larger at 69,374 square miles — that’s almost double the Atlantic, which comes in at 35,665 square miles. Making it evenmore astonishing that St. Nick can cross the globe in just one night.

12. Remember the reason for the Season! Can you name a few things that both Judaism and Christianity have in common?

Answer: Both are monotheistic religions that share the first five books of the Christian Old Testament. Both religions view Jerusalem as a sacred site, the former for the Wailing Wall (contains the remains of the temple that was thought to be the place where God resides on earth) and the latter for Christ’s burial and resurrection site.

Happy Holidays to all!

©2009 Caroline Taggart, author of I Used to Know That: Stuff You Forgot From School

Author Bio
Caroline Taggart, author of I Used to Know That: Stuff You Forgot From School, has been an editor of non-fiction books for nearly 30 years and has covered nearly every subject from natural history and business to gardening and astronomy. She has written several books and was the editor of Writer’s Market UK 2009.

Leave a comment

Filed under books, education, helpful hints, history, holiday, kids